Chevron – Gulf of Mexico Headquarters

Covington, Louisiana

Winner of the Tilt-Up Concrete Association Award in 2009, this $78-million, 300,000-square-foot, design-build office building was completed for Chevron in Covington, Louisiana.

This project involved the 300,000 SF relocation of Chevron’s Gulf of Mexico operations from New Orleans due to Hurricane Katrina. Completed in just eight months, this relocation was crucial in maintaining business operations. Concrete Strategies performed the rapid delivery of the foundations, flatwork, elevated decks and tilt-up panels. The 4-story concrete building was constructed of tilt-up panels and included an attached multi-story parking garage. Sustainable building features include raised access floor ventilation systems; very low-flow water closets, urinals and lavatories to reduce water usage; high-efficiency central plant heating and cooling systems; exterior sunshades to limit external glare; increased performance glass; and a covered, multi-story parking facility.

The building design incorporates low-rise three and four-story buildings, constructed of concrete tilt-up panels and glass. This envelope system provided for the required design flexibility while meeting the project budget and schedule constraints. Monolithic 70’ concrete walls were erected on-site and separate the full-height sections of curtain wall at the east and west elevations of the link. In addition to the high thermal mass of the concrete exterior walls, several types of sun control devices were provided to improve energy performance and limit heat gain. The south and west elevations of the office wings utilize 3’ deep horizontal projecting sunshades. The link contains a 10’–15’ overhang, and a unique wood slat trellis feature is provided at west elevation to provide additional shade to the interior space. These sun control devices also help to maximize natural daylight penetration to the interior spaces. The single story amenity building is protected from the sun along the entire south elevation by a 12’ wide logia. The protected exterior space created by the logia also creates a comfortable space for outdoor meetings and anarea to have lunch while enjoying the natural landscape.

Key Facts

Project size:  300,000 SF
Client name:  Chevron
Architect:  Lamar Johnson Collaborative

Awards

Design-Build Institute of America – 2009 Design-Build Award
American Concrete Institute, Louisiana Chapter – 2008 Best Concrete Project Award
Tilt-Up Concrete Association – 2008 Tilt-Up Association

Services Provided

Structural Foundations
Tilt-Up Concrete
Slab on Grade
Helical Anchors for Bracing

2019-06-12T18:21:04+00:00